Axel: Baldai, Durys, Remontas, Sveikata, Kompiuteriai

Sulfitai vyne. Kas tai?

Ką reiškia užrašas ant vyno butelio „sudėtyje yra sulfitų”? Kokios tai medžiagos ir kodėl gerai ar blogai, kad jų yra gėrimo sudėtyje?

Sulfitai yra sieros dioksido dariniai. Tai konservantai, kurie slopina bakterijų, pelėsių dauginimąsi. Jie veikia ir kaip antioksidantai. Žmogaus organizme sulfitai oksiduojasi į sulfatus, kurie išskiriami su šlapimu. Sulfitų toksinis poveikis gali išryškėti, jeigu jų suvartojama daugiau nei 50 mg vienam kūno masės kilogramui. Dėl to gali skaudėti galvą, pykinti. Leistina šio maisto priedo paros dozė yra 0,35-0,7 mg vienam kūno masės kilogramui.

Maisto produktų gamintojai, taigi ir vyndariai, pagal Europos Sąjungos maisto produktų įstatymą yra įpareigoti ant produktų pakuočių nurodyti maisto priedus ar produktus, galinčius sukelti alergines reakcijas. Sulfitai jiems priklauso. Sulfitų (E 220-227) yra konservuose, aliejuje, vyne, jūros gėrybių patiekaluose, jais gali būti apdorojami vaisiai ir daržovės. Tai labai seniai maisto gamybai naudojami konservantai, užrašas apie jų buvimą tiesiog palengvina gyvenimą alergiškiems žmonėms.

Komentarai