Maisto pakuotės
Popierinės pakuotės
Popierinės ir kartoninės dėžutės naudojamos biriems produktams (kruopoms, dribsniams, cukrui, miltams, arbatai, vaistažolėms), sausainiams, saldainiams, picoms, pyragams ir tortams pakuoti. Kartoninės dėžutės taip pat naudojamos vaisiams ir daržovėms gabenti.
Pranašumai
Popieriaus pakuotės nekenkia aplinkai, paprastai gaminamos iš atsinaujinančių žaliavų ir, atsižvelgiant į tai, koks popierius naudojamas gamybai, koks produktas pakuojamas, gali būti perdirbamos. Riebalais suteptas kartonas ir popierius neperdirbami. Popierinės pakuotės yra lengvos, tačiau ne itin patvarios.
Trūkumai
Rinkodaros tikslais gaminto-jai naudoja dideles pakuotes, kuriose produktas dažnai užima mažesniąją dalį pakuotės.
Svarbu žinoti Maistui pakuoti tinkamas tik ne balintas popierius, nes jam balinti naudojamos priemonės, kuriose esama chloro. O chloro junginiai lengvai patenka į riebc lų turintį maistą. Pavojingiausia iš chloro junginių yra dioksinas. Tai viena toksiškiausių medžiagų, kuri, patekusi j organizmą, i lieka jame kelerius metus ir gali sukelti vėžj.
Maistą gali užteršti ir dažai. Dažuose yra sunkiųjų metalų, taip pat naudojami tokie skiedikliai kaip metanolis, toluolas ir kiti, tad reikėtų atkreipti dėmesį, kad dažytos pakuočių dalys nesiliestų su pakuotėje esančiu maistu
Stiklas
Stikliniuose induose laikoma kava, įvairūs skysčiai (sultys, alkoholiniai gėrimai, vanduo), konservuoti vaisiai, daržovės, grybai,padažai, pagardai ir kita. Panaudota stiklinė tara gali būti perdirbama.
Pranašumai
Stiklo tara kelia mažiausią pavojų aplinkai. Tikrasis stiklas nesugeria cheminių medžiagų, prireikus gali būti naudojamas pakartotinai ir lengvai utilizuojamas. Liesdamasis su maisto produktais, jis visiškai nereaguoja ir neišskiria į produktą jokių medžiagų.
Renkantis maisto produktą stiklo taroje, reikia atkreipti dėmesį, ar tara sandari.
Trūkumai
Stiklo pakuotė sunki, netinka-nai padėta ar atsitikus nelaimei
(sutrenkus, numetus), gali dužti, tad išjos išbėgs visas turinys, o stiklo duženos gali sužeisti.
Svarbu žinoti
Stiklo atliekos gali būti 100 proc. perdirbamos. Jų perdirbimas padeda išsaugoti smėlio, natrio karbonato ir klinčių gamtinių atsargų vartojimą. Stiklą galima perdirbti daugybę kartų, o perdirbto stiklo kokybė ne prastesnė nei pagaminto iš pirminių žaliavų. Vienas gyventojas vidutiniškai sukaupia apie 33 kg stiklo atliekų per metus.
Metalinė pakuotė
Metalinės pakuotės gaminamos iš aliuminio ar plieno ir yra padengiamos alavu. Šios pakuotės naudojamos gėrimams, daržovėms, vaisių konservams laikyti.
Jokiu būdu negalima šildyti metalinėje pakuotėje esančio V maisto, nes šildant išsiskiria nuodingų medžiagų. Metalinėje pakuotėje likusį nesuvalgytą maistą patartina perdėti į stiklinę tarą. Maistui gaminti naudojama aliuminio folija.
Pranašumai
Metalinė pakuotė yra sandari, iš dalies nesunki. Folijoje maisto produktai (daržovės, mėsa, žuvis, vaisiai) iškepa greičiau dėl jos palaikomos didesnės temperatūros.
Trūkumai
Metalo ir kartono arba metalo ir plastiko pakuotės beveik netinkamos perdirbti, iki galo nesuyra ir yra vienas didžiausių taršos šaltinių.
Svarbu žinoti
Aliuminio perdirbimas yra ypač svarbus, nes jis išgaunamas iš aliuminio rūdos -boksito, kurio gavybai masiškai kertami atogrąžų miškai. 11 perlydyto plieno sutaupo apie 1,51 geležies rūdos.