Axel: Baldai, Durys, Remontas, Sveikata, Kompiuteriai

Šaldytuvai Ir Maisto Laikymas

saldytuvaiKad greitai gendantys produktai ilgiau išliktų švieži, aromatingi ir maistingi, jiems laikyti būtinas tinkamas temperatūros ir drėgmės režimas. Keletas naudingų patarimų, ką ir kaip laikyti šaldytuve.

Oro temperatūra skirtingose šaldytuvo zonose skiriasi. Šalčiausia būna prie galinės šaldytuvo sienelės ir apatinėje lentynoje:+2-4 “C. Viršutinėje lentynoje temperatūra gali siekti +6-8 °C. Šilčiausia durelių lentynose: +9-10 °C. O šaldiklyje tvyro -18-25 °C šaltis. Vieniems maisto produktams reikalinga žemesnė temperatūra, kiti stovėdami šaltai praranda dalį vertingųjų medžiagų, todėl labai svarbu žinoti, kokius produktus laikyti viršutinėse šaldytuvo lentynose, kokius apatinėje šaldytuvo dalyje ir šaldiklyje.

Viršutinė šaldytuvo dalis skirta produktams, kuriuos galima laikyti aukštesnėje temperatūroje. Čia galite dėti virtus ir rūkytus mėsos gaminius, atidarytus konservus, nešaldytus pusgaminius, sriubas, namuose ruoštų patiekalų likučius.

saldytuvaiŠaldytuvo durų lentynėlės pritaikytos skysčiams buteliuose laikyti. Mažesnėse lentynėlėse patogu laikyti produktus nedidelėse pakuotėse.
Žemiau esančiose šaldytuvo lentynėlėse laikykite greičiausiai gendančius produktus: šviežią mėsą, žuvį, pieną, varškę, sūrį, kremus, tortus su kremais ir pyragus su įdarais.
Kiaušinius laikykite jiems skirtoje lentynėlėje duryse. Jei nepakanka vietos, sudėkite į plastikinį indą ir pastatykite vidurinėje šaldytuvo lentynoje. Nelaikykite kiaušinių apatinėje šaldytuvo dalyje, nes ten per šalta.

Šaldytuvai, kuriuose laikomi sūriai greitai prisigeria kitų produktų kvapo, todėl juos reikėtų laikyti sandariame inde arba suvyniotus į maistinę plėvelę ar foliją. Skirtingų rūšių sūrį patartina laikyti atskirai. Sviestas taip pat linkęs sugerti kvapus, todėl jį reikėtų laikyti sviestinėje.

Šviežias daržoves ir vaisius laikykite daržovių stalčiuose apatinėje šaldytuvo dalyje, kur optimali oro temperatūra ir drėgmė. Čia vaisiai ir daržovės išsilaiko švieži iki savaitės. Trumpiausiai šaldytuve laikomi žiediniai kopūstai ir kukurūzų burbuolės – vos dvi paras. Žaliuosius žirnelius ir šparagines pupeles galima laikyti apie 4 paras, kopūstus – 5 paras; pomidorus ir paprikas ilgiau – iki 7 parų.

Stalčiuose laikomas daržoves, vaisius ir šviežias žoleles geriau išimti iš polietileno maišelių. Juose patartina laikyti tik tas daržoves, kurios greitai netenka drėgmės, pavyzdžiui, salotas.

Maisto produktai turi būti laikomi hermetiškuose plastiko indeliuose, suvynioti į popierių, maistinę plėvelę arba foliją, kad neprisigertų kitų produktų kvapo, nesudžiūtų, nepakeistų spalvos ir ilgiau išliktų švieži.

Viršutiniame šaldiklio stalčiuje laikykite supakuotus užšaldytus produktus: Įvairius pusgaminius, ledus, daržoves. Apatiniuose – mėsą ir žuvį, hermetiškuose induose užšaldytus produktus: prieskonius, daržoves, uogas.

Verta žinoti
• Prieš dėdami žuvį ar mėsą Į šaldytuvą, jokiu būdu jų neplaukite – taip šie produktai ilgiau išliks švieži.
• Šviežią mėsą išimkite iš polietileno maišelio, įdėkite į dubenį, užvožkite lėkšte ir laikykite šaldytuve ne ilgiau nei dvi dienas.
• Nelaikykite šaldytuve bulvių, svogūnų, česnakų, bananų, ananasų, melionų, ki-vių ir mangų. Vynuogės vienodai greitai genda tiek šaldytuve, tiek padėtos virtuvėje ant stalo.
•Šokoladą ir šokoladinius saldainius geriau laikyti kambario temperatūroje, nes esant žemai temperatūrai kristalizuojasi juose esantis cukrus.
•Atminkite, kad prieš dedant karštą maistą į šaldytuvą būtina jį atvėsinti iki kambario temperatūros.
• Bent kartą per savaitę peržiūrėkite šaldytuvo turinį ir išmeskite netinkamus vartoti produktus. Neperkraukite šaldytuvo, nes tai sunkina atvėsinto oro cirkuliaciją. Indelius su produktais sudėkite taip, kad tarp jų liktų tarpai šaltam orui judėti.
•Taupydami šaldytuvo erdvę, nelaikykite jame produktų, kurių etiketėse nenurodyta, kad juos reikia laikyti žemoje temperatūroje, pavyzdžiui, neatidarytų konservų arba virtų uogienių.
• Šaldyti nerekomenduojama termiškai neapdorojamų ir vandeningų daržovių: salotų, moliūgų, agurkų, svogūnų, pomidorų. Neverta šaldyti ir pieno produktų, švieži jie daug skanesni ir sveikesni.

Komentarai