Vasariniai Grybai
Vasarinis grybų sezonas — nuo birželio vidurio iki rugpjūčio vidurio. Pasirodo įvairiaspalvės ūmėdės, kazlėkai, voveraitės, kur ne kur lepšė ar raudonviršis. Dar rugiams žydint neretai pradžiugina grybautoją ir baravykai. Tai tikriausiai praėjusiais metais nespėję išaugti.
Vertingiausias vasarinis grybas — kislio-ji kelmiukė. Jos gyvenimas prasideda vasarą, todėl neretai ji dar vadinama vasariniu kelmučiu. Ant kelmų, stuobrių ar stambesnių nukritusių šakų iš pradžių nedidelėmis kupetėlėmis, o vasarai baigiantis net rudenį didelėmis kolonijomis aptinkama. Kepurėlė šalmo pavidalo, geltonrudė, centrinė dalis tamsesnė, plona-mėsė. Lakšteliai gelsvai rusvi, šiek tiek tamsesni nei paprastojo kelmučio. Ir kotas nepanašus į kelmučio, plonas, plaušuotas, sumedėjęs, su neryškiu odišku rinkeliu. Nors kislioji kelmiukė ir nedidukė, bet gero skonio, vartojama šviežia, sūdyta, tinka grybų miltų, ikros gamybai. O svarbiausia ji puikiai auga pusiau kultūrinėmis ir uždaro grunto sąlygomis. Daugelyje šalių auginama specialiuose šiltnamiuose. Kai kurių grybautojų ji mėgstama ir Lietuvoje. Grybingais metais vasarą gausiai auga beveik visi valgomi grybai. Bet tai būna retai, kartą dukart per dešimtmetį, o dažniausiai dar rečiau. Tačiau vasarą gėrimės žemuogėmis, mėlynėmis, avietėmis ir grybų per daug nepasigendame. Taip racionaliau panaudojamos miško gėrybės.