Axel: Baldai, Durys, Remontas, Sveikata, Kompiuteriai

Sezamai

Kulinarijoje vartojamos šiltuose kraštuose augančio krūmo sėklos. Sezamų sėklos smulkios, kiek suplotos, apgaubtos kietoka rusvos, gelsvos, rudos ar juodos spalvos luobele. Sezamais barstomi sausainiai, pyragai ir bandelės, iš jų gaminami saldumynai, kartoko skonio sėklytėmis gardinamos salotos, krevečių, žuvies ir mėsos patiekalai. Iš žalių arba paskrudintų sezamų sėklų spaudžiamas aliejus. Skrudintų sezamų aliejus dėl ypatingo skonio ir aromato ypač mėgstamas kinų ir japonų virtuvėse. Šaltai spaustas nerafinuotas sezamų aliejaus yra beveik bekvapis ir švelnesnio skonio. Nustatyta, kad sezamų aliejus -bene vienintelė riebalų rūšis, kurią organizmas pasisavina beveik šimtu procentų. Išspaudus aliejų, sėklų išspaudose lieka daug baltymų ir riebalų, todėl iš jų gaminama maistinga chalva.

Komentarai