Axel: Baldai, Durys, Remontas, Sveikata, Kompiuteriai

Įdomūs faktai apie prieskonius

Pasaulyje prieskoniniais laikomų augalų yra daugiau kaip 1000 rūšių, bet iš jų labai dažnai vartojamų ir visame pasaulyje populiarių prieskoninių augalų yra tik apie 150 rūšių.

Lietuvoje savaime auga beveik 50 rūšių prieskoninių augalų (iš jų bene populiariausi kmynai), antra tiek jų auginama daržuose bei soduose. Apskritai mūsų virtuvėje svarbiausiais laikoma apie 20 rūšių prieskonių.

Senų laikų žmonės prieskonius naudojo ne vien maistui gardinti, bet ir kosmetikoje, parfumerijoje, medicinoje. Senovės žiniuonys žinojo gausybę receptų, kaip tam tikru prieskonių mišiniu išgydyti sutrikusį virškinimą, peršalimą, karščiavimą, įvairius skausmus.

Įdomus faktas, kol nebuvo išrasti šaldytuvai, prieskoniai maistą apsaugodavo nuo bakterijų dauginimosi bei gedimo. Pavyzdžiui, tradicinis rytietiškas būdas mėsą gausiai įtrinti gvazdikėliais buvo paplitęs ne šiaip sau. Gvazdikėliai padėdavo ją ilgai išlaikyti šviežią. Dėl antibakterinių savybių gvazdikėlių aliejus naudotas ir balzamuojant mumijas.

Komentarai